De aantrekkingskracht van eenvoud
Wat is er zo aantrekkelijk aan eenvoud? Waarom wil ik toch steeds terugkeren naar een simpelere manier van zijn?
Zo door de jaren heen hebben we meerdere vakanties doorgebracht in eenvoudige huisjes. Of het nu een alpenhutje was in Zwitserland of een Cabiner in Nederland. Steeds keren we terug naar een heel basaal leven. Water uit de bron. Warmte uit vuur. Koken op vuur. Midden in de natuur. Meer heb je niet nodig.
Zowel in onze vakanties als in mijn liefde voor bushcraft komen dezelfde thema's terug. Terugkeren naar eenvoud. Terugkeren naar handwerk. Naar ambacht. Naar echtheid. Een vuurtje maken is leuk. Maar als je vuur moet maken omdat er anders geen eten is, dan voelt dat toch anders.
De eerste keer dat we kozen voor eenvoud was in Zwitserland. We huurden een week lang een maiensäss. Een maiensäss (meervoud: maiensässe) is een traditionele nederzetting in de Alpen, specifiek gebruikt voor seizoensgebonden landbouw. Het woord komt uit het Duits en verwijst naar de periode "Mei" (mei/alpijnse weiden). Ze liggen meestal op middelgrote hoogte tussen het dal en de hoger gelegen alpenweiden.
Na een lange treinreis en een bochtige tocht de berg op met een postauto kwamen we aan bij het tussenstation. Hierna was het nog een flinke wandeling omhoog met onze rugzakken. Onze dochters waren nog klein, maar stapten vrolijk mee. Eenmaal aangekomen bij ons hutje waren we snel ingericht. Er was door de eigenaar een mooie houtstapel ingericht. Achter het huisje lag een bronnetje. Het toilet kwam direct uit op de mesthoop van de paar koeien onder ons. De olielampen in het hutje vonden we te erg stinken dus lieten we die maar uit.
Een week lang volgde we een eenvoudig ritme. Wakker worden. Wassen in het ijskoude bronnetje. Water halen voor de koffie. Aankloten tot het vuur eindelijk goed wil branden. En dan wachten tot het water kookt. Een uur later konden we eindelijk koffie drinken. Overdag waren we bezig met de kinderen. Met houthakken voor de houtstapel. En als in de avond de zon achter de bergen verdween, lagen we vroeg op bed.
Ook in de jaren na dat eerste avontuur is de eenvoud blijven trekken. Een weekendje weg in een natuurhuisje. Een weekend Cabiner als cadeau. Een vakantie in een hut. Of een weekend bushcraften met het hele gezin. Hoe minimaler hoe beter. Hoe eenvoudiger, hoe beter. Water en vuur zijn de minimale eisen.
De aantrekkingskracht van eenvoud zit voor mij in de vrijheid en rust die het biedt. In een wereld vol prikkels en verplichtingen geeft eenvoud me de kans om even adem te halen en te focussen op wat echt belangrijk is.
Eenvoud haalt de overdaad weg.
Laten we eerlijk zijn: we hebben ons leven onnodig complex gemaakt. Altijd ‘aan’ staan, is doodvermoeiend. We spreken geen mensen meer, maar vertrouwen alleen nog maar op technologie. Soms is het fijn om uit die stroom te stappen en de eenvoud op te zoeken in het snijden van een houtje.
De eenvoud brengt me terug naar de kern: eten, slapen, bewegen, en genieten van het moment. Genieten van mijn familie, van de omgeving en van de natuur. Zonder afleiding voel ik me meer verbonden met mezelf. Met minder spullen en minder keuzes ervaar ik minder stress. Ik hoef niet constant te kiezen wat ik ga doen of welke technologie ik moet gebruiken.
Eenvoud moedigt aan om in het moment te leven. Je wordt je bewuster van de kleine dingen, zoals het geluid van een stromend beekje of de geur van een vuurtje. Met minder ruis om je heen komt er ook meer ruimte voor nieuwe ideeën. Eenvoud en creativiteit gaan daarbij vaak hand in hand.
Vijf praktische tips voor meer eenvoud
1. Plan een digitale detox.
We zijn allemaal verslaafd aan onze schermen. Laat telefoons, laptops en tablets thuis of zet ze uit. Zonder schermen is er meer ruimte voor natuur, gesprekken en rust.
2. Leer een basisvaardigheid.
Probeer vuur te maken, water te filteren of een eenvoudige maaltijd koken op een open vuur. Deze vaardigheden brengen je dichter bij de natuur.
3. Kies voor een minimalistische locatie.
Zoek een plek zonder elektriciteit of stromend water. Denk aan een natuurhuisje of een eenvoudige tent.
4. Volg het natuurlijke ritme.
Sta op met het licht en ga naar bed als het donker wordt. Dit helpt je om te ontspannen en beter te slapen.
5. Maak tijd voor stilte.
Zet alles even uit, inclusief jezelf. Luister naar de natuur: het stromende water, de vogels of de wind in de bomen.
Conclusie
Eenvoud geeft ruimte. Door te kiezen voor minder luxe en meer natuur vind je een ritme dat zowel ontspannend als verrijkend is. Het brengt je terug naar de essentie en laat je de waarde van kleine dingen opnieuw ontdekken. Of het nu een weekend in een hutje is of een paar uur bushcraften in het bos, eenvoud geeft je de kans om echt te ‘zijn’. Dat is voor mij de aantrekkingskracht van eenvoud.
Wat betekent eenvoud voor jou?
Heb je zelf wel eens een vakantie of activiteit beleefd waarin eenvoud centraal stond? Deel jouw verhaal in de reacties.
Ik deed vroeger zo'n vakanties ook altijd heel graag, even weg van alles, even geen internet of telefoon bereik. Nu is het mijn dagelijks leven en als ik nu op vakantie ga wil ik alle mogelijke luxe in de drukke stad 🤣
Klinkt heel fijn! Wij gaan wel altijd naar Nivon huizen. Dat vind ik ook altijd fijn maar niet zo uitgekleed. Dat zou ik ook graag eens proberen. Gaan jullie dan in de lente/zomer? Of ook al het koud is?