De drie pilaren van het Oerbos
Het Oerbos is op dit moment een metafoor voor een plek waar we kunnen terugkeren naar een meer natuurlijke staat van zijn. In mijn hoofd is het een duidelijke plek, een duidelijk doel.
Het Oerbos is op dit moment een metafoor voor een plek waar we kunnen terugkeren naar een meer natuurlijke staat van zijn. In mijn hoofd is het een duidelijke plek, een duidelijk doel om naartoe te werken. Zodat het van een metafoor een fysieke plek kan worden.
Om het doel duidelijk te maken, heb ik drie pilaren voor ogen onder het Oerbos.
De drie pilaren van het Oerbos.
1. Natuur
De eerste pilaar is logischerwijs de natuur. Het is mijn streven terug te keren naar een wildere manier van zijn. Bij het woord "natuur" denk ik aan de ongerepte schoonheid van het landschap, waar flora en fauna in harmonie leven zonder invloed van de mens. Natuur roept een gevoel van verbondenheid en diepe rust op. Het herinnert ons aan onze oorsprong, een tijd toen de mens nog één was met het landschap, in plaats van er boven te staan.
Natuur vertegenwoordigt ook de ongerepte essentie van de menselijke ziel, de kern die puur en onveranderd blijft ondanks de veranderingen en invloeden van buitenaf. Het is de authentieke ik, vrij van maskers en pretenties. Natuur als metafoor voor de menselijke geest vertegenwoordigt de ongebreidelde creativiteit en het instinctieve verlangen naar vrijheid. Het is het innerlijke wilde hart dat verlangt naar avontuur, naar de onbekende en ongetemde delen van onszelf.
2. Bushcraft
De tweede pilaar is die van Bushcraft. Of je het nu bushcraft, woodcraft, primitive technology of ancestral skills noemt. Het gaat om vaardigheden. Om verloren kennis. Kennis en vaardigheden die zijn ondergesneeuwd in de gekte van technologische vooruitgang. De vaardigheden van onze voorouders - de jager-verzamelaars.
Bushcraft brengt het idee van overlevingstechnieken in de wildernis naar voren, waarbij je leert leven van en met de natuur. Het opbouwen van schuilplaatsen, vuur maken en voedsel vinden. Bushcraft is een ode aan zelfredzaamheid en het diepe respect voor de aarde.
Het is de kunst van het leven met minimale middelen, waarbij elk element uit de natuur een potentiële hulpbron wordt. Het is leren om te zien wat anders onopgemerkt blijft, zoals eetbare planten of dierensporen.
Bushcraft kan ook gezien worden als de vaardigheid om te navigeren door de uitdagingen van het leven met creativiteit en veerkracht. Het weerspiegelt het vermogen om in elke situatie de benodigde bronnen te vinden, gebruik te maken van onze vaardigheden en intuïtie, en vindingrijk te zijn in tijden van schaarste.
3. Rewilding
De derde pilaar is die van de rewilding. Rewilding verwijst naar het herstellen van ecosystemen door natuur haar vrije loop te laten, inclusief het terugbrengen van verdwenen diersoorten en het bevorderen van natuurlijke processen.
Rewilding binnen een menselijke context vertegenwoordigt het proces van het loslaten van opgelegde structuren en verwachtingen om onze ware wilde aard te herontdekken.
Het gaat over het terugkeren naar een staat van natuurlijk evenwicht en authenticiteit. Waarin we onze diepste verlangens en waarden durven te omarmen. Waarin we leven volgens onze eigen regels. Met respect voor elkaar en voor de natuur.
De basis voor het Oerbos
Deze drie pilaren vormen samen de basis voor het Oerbos. Het woord Oerbos roept beelden op van eeuwenoude, ongerepte wouden, rijk aan biodiversiteit en historische waarde. Het Oerbos voelt alsof je een stap terug in de tijd zet. Het Oerbos in ons is die tijdloze kracht die ons verbindt met onze voorouders en de lange lijn van menselijke ervaring en kennis. We grijpen terug naar de jager-verzamelaars. Naar een tijd waarin we met de natuur leefden.
Het Oerbos moet zo een plek worden om kennis te delen. Een plek om jezelf te zijn. In de natuur en met de natuur. Waar de technologie en de waan van de dag even kan verdwijnen en waar de natuur rust geeft.